Kook Geschiedenis
Tussen het koken van vroeger en het koken zoals we dat nu kennen zit natuurlijk een hele grote geschiedenis. In dit stukje vertellen we daarover, vanaf de prehistorie tot aan kook spelletjes op het internet.

In het begin van de prehistorie aten de mensen vooral rauwe producten, ze werden in die tijd ook wel de jagers en de verzamelaars genoemd. De mannen waren de jagers, die zorgde voor het vlees en de verzamel functie werd vooral beoefend door de vrouwen. Deze zochten naar alles wat eetbaar was zoals planten, vruchten, noten en groenten. Alle producten, dus ook het vlees, werd rauw gegeten, er werd dus nog niet gekookt.

Al snel kwam men erachter dat als je voedsel bereid, het langer houdbaar blijft. Dit was dan ook een van de redenen waarom mensen begonnen met het bereiden van voedsel. Om het eten te bereiden stopte ze het voedsel in een lederen zak samen met water en stenen. Deze stenen werden van tevoren verhit op een vuurtje en als ze dan bij het water kwamen werd het water warm en werden de producten gaar. Hier werd dus voor het eerst echt gekookt. Als ze hiermee klaar waren konden ze de etenswaren langer goed houden en hoefde ze minder te jagen.

Kort nadat men het gemak van het koken van voedsel had uitgevonden gingen ze er ook meer en meer mee experimenteren en al snel gingen ze gebruik maken van kruiden en dergelijke. In de late prehistorie ging men ook steeds meer gebruik maken van granen. Deze verbouwde ze ook en zo werden de landbouwers geboren. De lederen kookzakken werden in de loop der tijd vervangen voor kookpotten en ze gingen ook oventjes maken. Dit waren eigenlijk gewoon gaten in de grond waar vuur in werd gestookt en hier werd de kookpot met het te bereiden voedsel dan in gekookt.

In de loop der tijd kwamen de mensen met steeds meer verschillende voedingsmiddelen in aanraking. Natuurlijk kookte men ook nog steeds voor de eerste levensbehoefte maar werd er ook ineens met heel veel variatie gekookt en werden de maaltijden steeds lekkerder. De mensen hielden kruistochten en kwamen dan terug met producten waar de bewoners van andere landen mee kookte. Zo kwamen ze al snel aan kruiden als bijvoorbeeld oregano en basilicum en zo kwamen er steeds meer en meer verschillende producten en specerijen onze kant op. In de tijd dat Aziƫ werd ontdekt werd men bijvoorbeeld bekend met thee en koffie en vanuit Amerika kwamen tomaten, mais en de aardappelen. Deze laatste waren in de Westerse landen anders dan nu helemaal niet populair en ze werden eigenlijk pas echt gegeten toen ze niets ander meer konden, er was namelijk een graan oogst mislukt door slecht weer en hierdoor was er een groot tekort aan voedsel. Om niet te verhongeren ging het volk de aardappels koken en eten en sindsdien is deze niet meer weg te denken uit onze westerse keuken.

In de tijd van de Romeinen werd koken echt gezien als kunst. Allerlei verschillende producten werden met elkaar gecombineerd en de echte koks werden geboren. Kennis van voedsel was voor deze mensen erg belangrijk en de interesse in verschillende manieren van bereiden werd groter en groter. Na de ondergang van het Romeinse rijk lag de nadruk niet meer op lekker gevarieerd eten, maar vooral op het eten van vlees en drinken van bier, veel bier! Dit ging een hele tijd op deze manier door. In de renaissance werd er pas weer de nadruk gelegd op de verfijning en gevarieerd koken.

Tegenwoordig kunnen we met onze moderne keukens gewoon alles zelf thuis koken en bakken en zijn er in elk dorpje of stadje wel tientallen restaurantjes te vinden. Ook op het internet zijn veel recepten te vinden waarin je kunt lezen hoe je de lekkerste gerechten kunt koken. Wij hebben op onze website ook veel kook spelletjes waarin je recepten kunt volgen. Makkelijk, kun je eerst online even oefenen en het daarna thuis zelf maken. Eet smakelijk!