Kook Methodes

In de loop der jaren zijn er verschillende methodes uitgevonden om voedsel te kunnen koken. Sommige methodes bestaan al eeuwen lang en al deze methodes komen terug in onze online kook spelletjes. Hieronder staan de meest bekende kookmethodes beschreven.

De oudste en meest gebruikte manier is voedsel bereiden in een pan met water. De pan wordt dan op een warmte bron geplaatst en door deze warmte gaat het water koken waardoor bijvoorbeeld de groente, het vlees of de pasta gaar wordt.

Van het ouderwetse koken in een pan is er ook een modernere versie, het stoomkoken. Het principe van stoomkoken is dat het voedsel bereid wordt door hete stoom. Dus het eten ligt niet in het water maar hangt er als het ware boven. Het water onder in de pan kookt en dat zorgt voor stoom, dit stoom gaart dan het voedsel. Men beweert dat deze manier van koken gezonder is dan het ouderwetse koken in water. In het water gaan veel vitamines verloren die tijdens het stomen wel bewaard blijven. Verder blijft het eten er ook knapperiger door. Stoomkoken kan in een speciale stoomkook pan maar ook in een ouderwetse pan met een ijzeren vergiet. Het belangrijkste is om er op te letten dat het eten het water niet raakt.

Naast koken kun je het eten in de pan ook stoven, dit wordt meestal met (rund) vlees gedaan. Om te stoven moet het vlees eerst op een hoog vuur dicht geschroeid worden en daarna gaat er water (of bouillon) bij en gaat het op een zeer laag vuur. Stoven is een relatief lange manier van koken, meestal duurt dit zelfs langer dan 2 uur.

Voedsel kan ook bereid worden in de oven. De oven is een afgesloten ruimte waar de warmte tot een bepaalde graden reikt en deze warmte zorgt dan voor de garing van een product/gerecht. Veel vleessoorten smaken goed na bereiding in de oven. De oven wordt ook gebruikt voor het bakken van bijvoorbeeld cakes en taarten.

In de oven wordt ook veel gebruik gemaakt van de in papillot methode. Met deze methode gaart het voedsel in het eigen vrijgekomen vocht. Het te bereiden voedsel wordt op een aluminium papier gelegd en deze wordt op een bepaalde manier bol dicht gevouwen en in de oven gelegd. Door de warmte van de oven gaart het voedsel en de aroma’s die vrij komen ontsnappen niet maar circuleren rond het voedsel. Zo wordt de smaak optimaal behouden.

Vlees en groente kunnen ook goed bereid worden op de grill. De bekendste vorm van grillen is toch wel een barbecue maar tegenwoordig bestaan er ook grillpannen of zelfs een heel grill gedeelte op het gasfornuis. Het principe van grillen is een rooster boven een warmte bron en door de warmte schoeit het vlees of de groente dicht. Grillen wordt altijd zonder boter gedaan en is daardoor een hele pure manier van bereiden.

Een van de modernste manieren van eten bereiden is de microgolf oven, beter bekend als de magnetron. De magnetron produceert elektrische warmte stralen waardoor het eten bereid wordt. Deze is uitermate geschrikt om eten in te stomen zoals hier eerder al genoemd. Voor mensen die geen zin hebben om te koken zijn er tegenwoordig ook kant en klare maaltijden op de markt, deze zijn al bereid en hebben alleen nog warmte (van de magnetron) nodig om daarna gegeten te kunnen worden.

Al honger gekregen na dit verhaal? Als je naar de hoofdpagina gaat van onze kook spelletjes krijg je waarschijnlijk nog meer honger. Alle spelletjes die erop staan gaan over eten en koken en de hierboven genoemde methodes ga je vaak terug zien als je aan het spelen bent. Je kunt er in ieder geval lekkere ideeën opdoen voor een heerlijke maaltijd.